Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Manuele therapie wordt vooral toegepast voor klachten die, behalve met pijn, mogelijk gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van gewrichten worden verholpen of in ieder geval gereduceerd.

De manueel therapeut probeert enerzijds de gewrichten van de patiënt beter te laten functioneren en anderzijds zijn houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt hij een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast. In vaktaal heten ze passief mobiliserende of manipulerende technieken. Die technieken ondersteunt hij met instructies, adviezen en oefentherapie.

Vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden bij het stellen van de diagnose en het vaststellen van de therapie bij klachten aan de wervelkolom en die met wervelkolom samenhangen, zal de manueel therapeut vooral binnen dit gebied werken.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. De patiënt voelt meteen dat zijn bewegingsvrijheid verbetert en dat pijnklachten minder worden.