Looptraining bij etalagebenen (claudicatio intermittens)

Bij etalagebenen – medische aanduiding claudicatio intermittens – zijn de slagaders in de benen door slagaderverkalking vernauwd. Door de vernauwing kan er minder bloed en dus ook minder zuurstof naar de spieren worden getransporteerd.

Bij inspanning, zoals lopen, vragen de spieren van patiënten met etalagebenen al snel meer zuurstof dan door de vernauwde slagaders kan worden aangevoerd. Hierdoor ontstaat zuurstoftekort in de spieren, waardoor ze verzuren. Door de verzuring ontstaat een pijnlijke kramp of een doof gevoel in de benen. Deze pijn verdwijnt weer als de spieren tot rust komen (geen arbeid meer hoeven te verrichten) en er weer voldoende bloed – en daarmee zuurstof – wordt aangevoerd.

De looptraining bij claudicatio intermittens wordt door Groenveld Fysiotherapie aangeboden in samenwerking met de vaatchirurgen van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Het doel van de looptherapie is om ervoor te zorgen dat er weer meer bloed naar de benen kan stromen en de patiënt pijnvrij weer grotere afstanden kan lopen. Bovendien is fysiotherapie Groenveld aangesloten bij het claudicationet.

Vanaf 2017 worden 37 behandelingen vergoed vanuit de basis verzekering!